Rólunk, avagy a Josab Hungary Kft bemutatkozása

Tokaj-Hegyalja változatos és sokszínű ásványvilága az évszázados helyi bányászat mellett felkeltette külföldi cégek és befektetők érdeklődését is. Az utóbbi két-három évtized erősödő tendenciája a természetes anyagok iránti érdeklődés fokozódása. A hegyaljai zeolit egyedülálló tulajdonságai lehetővé teszi felhasználását –többek között – a víztisztításban is. Ezzel csökkenthető a mesterségesen előállított víztisztító segédanyagok alkalmazásának mértéke, „zöldebb” alternatívát kínálva a vízkincs felhasználásában.

Egy svéd, tőzsdei vállalat, a Josab International AB az egyedülálló tulajdonságú, Aqualit néven védett zeolit széles körű alkalmazása érdekében 100 % tulajdoni hányaddal magyarországi leányvállalatot alapított Josab Hungary Kft. néven. A budapesti székhelyű, de Rátkán telephellyel is rendelkező magyar vállalat – mely az itt elhelyezkedő bányát birtokolja – két és fél évvel ezelőtt döntötte el, hogy saját zeolit feldolgozó üzemet hoz létre. Hosszas előkészítő munka után területet vásárolt a szerencsi ipari parkban, majd elkészítette a feldolgozó mű terveit. A beruházás – melynek értéke ~ 125 millió Ft – megvalósításához 73 millió Ft támogatást nyert el pályázati forrásból. A létrehozott üzem nominális kapacitása évi 6.000 tonna feldolgozott Aqualit. Jelenleg nyolc embernek ad munkát.

A tavalyi év során igen fontos változások történtek az anyavállalat életében. Egy igen tőkeerős kínai nagyvállalat szerezte meg a svéd vállalat többségi tulajdonát jelentős tőkebefektetés révén. Amellett, hogy a Josab International AB Afrikában és Indiában is rendelkezik leányvállalatokkal, a fő piaci irányultság Kína lett. E piac felvevőképessége szinte korlátlan. A kínai partner részvételével a közelmúltban alakítottak kínai székhelyű vegyesvállalatot a piac kiszolgálására. A vállalatcsoporton belüli munkamegosztás keretében a magyar cég állítja elő a víztisztító egységek aktív hatóanyagát, az Aqualit-ot míg a kínai vegyesvállalat állítja elő ezeket az egységeket és biztosít szerviz-hátteret ezek kiszolgálására.

Annak megfelelően, hogy az elérhető piac mérete jelentősen megnőtt, a magyar vállalat feladata az esetleges termelőkapacitás növelési lehetőségeinek vizsgálata. A jelenlegi üzem kialakítása úgy történt, hogy legalább még egy, hasonló kapacitású termelősor beállítását lehetővé teszi. Ez – amellett, hogy megduplázza a zeolit-kibocsátást, várhatóan további hat-nyolc embernek biztosíthat munkalehetőséget.