TECHNOLÓGIA

MI AZ A ZEOLIT?

A zeolitok az ásványok nagy családjába tartoznak, amely közel 200 fajtát foglalnak magukba. A természetes zeolitok mintegy harminc fajból álló kis csoportot alkotnak ebben a nagy családban. A természetes zeolitok az őstengerekben, ősóceánokban lerakódott vulkáni hamu átalakulásával jöttek létre több tízmillió évvel ezelőtt. A természetes zeolitok hidratált lúgok alumínium-szilikátjai illetve alkáliföldfémek.

Ezeket a nem mérgező ásványokat porózusságuk és nyitottságuk miatt gyakran „molekulaszitáknak” nevezik. Rácsokból álló szerkezet, amelyet csatornák összekapcsolt hatalmas hálózata köt össze, nagyjából egy méhsejthez hasonlóan. A pozitív töltésű atomok (kationok), mint például az alkáli illetve az alkáliföldfémek, negatív töltésű alumínium-szilikát rácsszerkezettel kapcsolódnak. Ezek a kationok helyettesíthetők másokkal, amelyek nagyobb affinitást mutatnak a szervetlen mátrixhoz. Ez adja a zeolitok egyik fő jellemzőjét: a kationcserélő képességüket.

A csatornák mérete közelít egy vízmolekuláéhoz, így a legkisebb molekulák behatolnak a zeolit pórusaiba, míg a legnagyobbak nem tudnak áthatolni, így adódik a „molekulaszita” kifejezés.

A zeolitok általában nagy fajlagos felülettel rendelkeznek. Merev felépítésük nagyszerű stabilitást biztosít, mert nem duzzadnak. Azonban az ásványtani összetételük, felületük, az egyes zeolitok sűrűsége és kationcserélő kapacitása (CEO) határozza meg általános tulajdonságaikat, és ebből kifolyólag a hatékonyságukat.

zeolit bánya rátka

MIÉRT AZ AQUALITE™?

Az Aqualite™-ot az észak-magyarországi Rátkán fekvő bányában fedezték fel. Ez az egyedülálló geológia teszi páratlan víztisztító ásvánnyá. Az ömlesztett anyag bányászata után a további feldolgozás a Josab saját, szerencsi gyártóüzemében történik. Az Aqualite™-ot évtizedek óta széles körben használják víztisztításban, és különösen alkalmas édesvízi források ihatóvá tételére. Kiváló szűrőanyagként az Aqualite™-ot uszodavíz-kezelésre, ipari szennyvízkezelésre is használják, illetve mezőgazdasági öntözővíz-kezelésre is.

A zöld ásvány egy „zöld” víztisztításhoz – AQUALITE™

Természetes zeolit

Homok

Melyik szűrőanyagot válassza?

A teljes ellátási lánc minden szegmensében arra törekszünk, hogy fenntartható és környezetbarát termékeket, technológiát és know-how-t hozzunk létre. A globális vízfogyasztás éves növekedése várhatóan 3 százalék. Míg a Föld felszínének 70 százalékát víz borítja, a globális édesvíz-ellátás minden évben csökken. A fejlődő országokban várhatóan folytatódik a hosszú évek óta tartó, jelentősen megnövekedett vízfogyasztás tendenciája. A világ népességének növekedése miatt, különösen a vízhiányos régiókban, a fejlődő országok iparosodása növekvő gazdasági növekedést jelent, ahol az előrejelzések szerint 2050-re 400 százalékkal bővül az ipari szektoron belüli vízellátás.

 

Aqualite

Szűrőhomok

Aktív szén

Mechanikai szűrés

igen

igen

nem

Ammónium eltávolítás

igen

nem

nem

Vas és mangán eltávolítás

igen

nem

nem

Nehézfémek eltávolítása

igen

nem

nem

Szerves anyagok eltávolítása

nem

nem

igen

AZ AQUALITE EGYÉB FONTOS TECHNIKAI INFORMÁCIÓI

  • Pórusátmérő: 0,1-1,0 nanométer
  • ~Nagy fajlagos felület
  • Csökkentheti a baktériumokat, eltávolíthatja a szag- és ízrontó anyagokat
  • Csökkenti a nehézfém-, ammónium- és hidrogénvegyületek mennyiségét
  • Adszorbeálja a vegyi- és kőolajszármazékokat
  • ~Porozitás: 20—31 %
  • ~Fajlagos felület (BET): 29,1 m2.g-1
  • Normál szemcseméret: 0-20 µm; 0-500 µm; 0,5-1 mm; 0,5-2 mm; 0,7-1,5 mm; 2-5 mm; 5-10mm Szabványos csomagolás; 25 vagy 40 kg-os PP zsákok (40; 25 db/raklap), 1 tonna/raklap Big-zsák 600/800/1000kg