GINOP-2.2.1-15-2017-00037

Projekt azonosító száma: GINOP-2.2.1-15-2017-00037

Projekt címe: Nemzeti vulkáni nyersanyagok hasznosítása a környezetvédelemben

A szerződött támogatás összege: 577 604 840 Ft

A projekt összes költsége: 756,4 millió Ft

A támogatás mértéke (%-ban): 76.36 %

Konzorciumi partnerek:

  • Biocentrum Kft. (konzorcium vezető)
  • Palota Kft.
  • Josab Hungary Kft.
  • Szegedi Tudomány Egyetem
  • Pannon Egyetem


A projekt tervezett kezdésének dátuma:
2017.07.01.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2021.09.30

széchenyi 2020

Projekt leírása:

A rátkai zeolit a Tokaji-hegység délnyugati szegélyén felszínre bukkanó riolittufák üveges anyagának devitrifikációja (mállása) során létrejött térhálós aluminoszilikátokban gazdag kőzet féleség. A 11-12 millió ével ezelőtti vukáni működés szolgáltatta alapanyag és posztvulkáni hidrotermás átalakulás körülményei itt döntően klinoptilolit képződéséhez voltak ideálisak, mely a kőzet átlagosan 45-65%-át teszi ki.

A klinoptilolitban jelentősebb térfogatú, a belső térfogat közel 35%-át kitevő reverzibilisen lecserélehető kationokkal és vízzel töltött szerkezeti csatornák találhatók, melyek ideális molekulaszűrővé-adszorbenssé-katalizátorrá teszik az anyagot. Ezen felül járulékos mennyiségben egyéb zeolitváltozat (mordenit), agyagásvány és üveges anyag tartalom is jelentkezik, mely alkotók a szorpciós folyamatokat elősegíthetik.

A nyersanyag jelenlegi széleskörű alkalmazási területe ígéretes lehetőségekkel kecsegtet nemcsak az ipar, hanem a környezetvédelem területén is.

A zeolit nagy fajlagos felülettel és adszorpciós kapacitással rendelkező vulkáni nyersanyag. A JosabHungary rátkai bányájában megtalálható klinoptilolitos-zeolitos riolittufa a felsorolt tulajdonságai miatt kiváló költséghatékony alapanyag lehet különböző környezeti károk elhárítása során a pályázatban szereplő vulkanikus alapanyagok a perlit és az alginit kombinációjával. A zeolit a speciális tulajdonságai: negatív töltés (ioncsere), speciális meghatározott angström méretű vázszerkezet(molekulaszűrés), és nagy külső felület (mechanikai szűrés). Ismert, hogy ezen tulajdonságok nagyban növelhetőek a szabad felületek növelésével ezáltal a tervezett mikroörlés új felhasználási irányokat ad a várakozások szerint. Az alginit és a zeolit közös formázása lehetővé teszi a gyakorlatban történő környezetvédelmi célú felhasználását. A Josab már meglévő vízkezelési technológiái hatékonyan használhatók vas, mangán, és részben arzén és ammónium eltávolítására. A fejlesztésben fontos szerepe lesz a fejlesztésre kerülő granulátumoknak továbbá a biológiailag és kémiailag módosított alapanyagoknak. A project megvalósulásához a granulátumok előállításához az egyik fontos lépcső az ipari gyártást modellező mikronizáló gyártósor telepítése.